viernes. 29.03.2024

Pensionistes en peu de guerra

/img/periodico/img_21675.jpg

Aquestes darreres setmanes hem assistit a mobilitzacions per tot el territori de l’Estat per reclamar unes pensions dignes. La pujada del 0,25% per aquest any 2018 (per davall de l’IPC) n’ha estat el detonant.

 

El Govern espanyol que inicialment no tenia cap intenció de tocar les pensions, s’ha vist obligat a reaccionar, i ara Rajoy ha plantejat la pujada de les pensions mínimes i les de viudetat, lligades a l’aprovació dels pressuposts generals per a 2018 que per ara no compten amb prou suport parlamentari per sortir endavant. La proposta no contempla la pujada de les pensions lligada a l’IPC que es la principal reivindicació de les protestes.

 

S’ha de dir que a les Illes Balears les protestes tenen més sentit si cal que en cap altre banda. Els pensionistes de Balears són dels que menys cobren. I a més a més, resulta que les Balears recapta per cotitzacions més del que els jubilats reben en forma de pensions. És a dir que passa igual que amb el sistema de finançament on aportam més del que rebem. Segons dades de 2016 a les Balears es recaptà per cotitzacions 2.474 milions i els jubilats de Balears reberen 2.278 milions.

 

Les pensions a les Balears estan de mitjana en els 992€ segons les dades de març. Per davall de la mitjana espanyola i només per davant d’Extremadura, Galícia, Murcia, Andalusia i València i molt lluny del País Basc, Astúries, Madrid o Navarra que són les més altes.

 

I perquè els pensionistes de Balears cobren més poc? Bàsicament per el model econòmic que tenim. Sobretot per la temporalitat, que fa que molts de treballadors i treballadores no cotitzin tot l’any, i això s’acaba notant a l’hora de rebre les pensions. I si a això hi afegim que la mitjana dels sous a Balears també està per davall de la mitjana i que hi ha treballadors que reben part del sou en negre (i per tant no cotitzen per aquesta part), acaben de completar el panorama negatiu pels jubilats a Balears.

 

Les Balears aportam molt al sistema de la seguretat social perquè tenim molts de cotitzants (cream molts de llocs de feina), però cada un d’ells individualment reb per davall de la mitjana per les característiques del nostre mercat laboral, especialment la temporalitat, els sous més baixos i l’economia submergida.

 

Motius novament més que suficients per lluitar per un model econòmic que cerqui millorar les condicions laborals i que afronti el gran repte que tenim, que no és la quantitat de llocs de feina que cream, sinó la qualitat d’aquests llocs de feina.

Pensionistes en peu de guerra