viernes. 29.03.2024

Anam pel bon camí

/img/periodico/img_24528.jpg

En un recent article, el director d’Economia de Mallorca es demanava sí anem bé o anem malament, perquè  tenim dades econòmiques positives però també en tenim d’altres més preocupants.

 

Jo diria que el balanç és positiu i que anem per bon camí. Enguany haurem tengut una lleugera baixada de turistes en relació a l’any passat, any 2017 que no oblidem va ser un any turístic récord. Però la baixada de turistes s’ha produït a l’estiu i en canvi els mesos d’hivern i primavera han estat millors que l’any passat. Per tant l’allargament de la temporada i la desestacionalització comencen a avançar de bon de veres. I a més les dades d’ocupació són bones tant en el sector hoteler com en el de turisme rural i apartaments turístics.

 

Però és que a més a més, la despesa turística ha augmentat en relació a l’any passat. I si apostam per la qualitat i no per la quantitat, aquesta és una dada importantíssima.

 

Òbviament no es pot baixar la guàrdia, no s’ha d’afluixar amb l’estratègia d’aposta per la qualitat i pel #betterinwinter. Sobretot perquè la recuperació dels destins de la Mediterrània oriental és un fet.

 

També s’han de mirar altres dades. Les laborals. L’atur interanual segueix disminuint, certament no amb la mateixa intensitat que l’any passat, però les dades segueixen sent positives. De tota manera, aquest 2018 tenim récord de persones afiliades a la Seguretat Social. I en qualsevol cas, hem de pensar que no podrem seguir establint récord d’afiliats eternament, per tant, és lògic que aquestes xifres es vagin desaccelerant.

 

A més tenim una dada molt bona, que és la disminució de l’atur de llarga durada. Això sí, seguim tenint el problema de la qualitat dels llocs de feina que cream així com la precarietat i la temporalitat, com denuncien oportunament els sindicats. Per això és necessari seguir amb l’aposta per nous sectors econòmics emergents i per la innovació i recerca.

 

En tot cas, a pesar de que alguns sectors consideren que han tengut un any fluix, les dades no menteixen. I no només ha crescut com deia, la despesa turística, també creixen els passatgers dels aeroports i dels creuers.

 

I això ens duu a una altra reflexió. Els ports de Balears  poden assumir aquest increment de creuers, però el centre de Palma té puntes en determinades hores i determinats carrers ja inassumibles. El mateix passa amb els aeroports. La seva capacitat encara no està al límit, però el territori de les illes sí és limitat. I abans de morir d’èxit ho hem de tenir en compte.

 

Una dada final. El PIB de les Illes segueix creixent. Certament s’ha desaccelerat i el ritme de creixement ha baixat, però les dades i les expectatives segueixen sent de números en positiu. I també molt important, és que creixen tots els sectors econòmics. La nostra economia segueixen essent massa desequilibrada pels sectors serveis, i especialment el turístic, però els altres sectors segueixen contant i això és bo.

 

Tot  això fa pensar que queden moltes coses a corregir, molta feina a fer, però no podem parlar de que anem malament.

Anam pel bon camí