viernes. 03.05.2024

Smart Island i model turístic

Una smart island és una illa que té capacitat de gestionar de forma intel·ligent les infraestructures i serveis, com pensam que pot fer una smart city, un concepte segurament més conegut i treballat, i que ràpidament identificaríem amb ciutats que aprofiten tot el potencial de la tecnologia actual per facilitar la vida dels seus habitants.

És per això que segurament és més fàcil trobar exemples concrets de com la tecnologia contribueix a fer les ciutats més sostenibles des del punt de vista econòmic, social i medi-ambiental. Així trobaríem múltiples exemples que intenten gestionar de forma eficient el trànsit (Zhenjiang a Xina, Amsterdam,...) i a millorar l'eficiència energètica, la reducció de les emissions de CO2...

Però, i les illes? Pel seu territori limitat, que fa possible plantejar una gestió del territori assequible als mitjans que s'haurien d'aplicar, pels problemes de caràcter medi-ambiental als quals les illes resulten més vulnerables, la mancança de recursos propis en molts de casos, o la sobreexplotació dels seus ecosistemes, la poca viabilitat de segons quins projectes econòmics per no ser competitius a l'hora d'aplicar els costos d'insularitat... Podrien ser moltes les perspectives que ens farien veure que les illes, quasi més que les ciutats, requereixen d'una gestió "smart", intel·ligent.

Fa alguns anys es van posar en marxa projectes en aquest sentit, als Congressos Smart Island celebrats a Calvià poguérem sentir veus que ens advertien dels problemes del canvi climàtic, per exemple l'ex-president de Kiribati, en l'actualitat és un país a punt de desaparèixer per l'augment del nivell de la mar pels efectes del canvi climàtic que alguns neguen. Anote Tong, president de l'arxipèlag fins el 2016 ens advertia que les illes "som a la primera línia del canvi climàtic perquè serem els primers a caure."

La sostenibilitat és medi-ambiental però també social, a Canàries el 20 d'abril la ciutadania va sortir massivament al carrer a demanar un canvi de model econòmic, el turisme definit com a "depredador" que crea problemes a la població, de caire social, laboral i ambiental, i a l'accés a l'habitatge, unes qüestions que ens sonen. Reclamaven mesures que a les Illes Balears ja hem implantat fa anys com l'impost turístic, d'altres en les que no hem tengut tant èxit com el control de l'oferta de lloguer turístic o mesures de regulació de l'habitatge.

Gestió intel·ligent i societats que consideren depredació el model turístic amb el que conviuen, són dos aspectes plenament relacionats des del meu punt de vista. La tecnologia ens ofereix armes per afrontar alguns dels reptes que es denunciaven als carrers de totes les illes de l'arxipèlag canari, per fer-ne una gestió "smart", intel·ligent.

D'altres requeriran valentia dels responsables polítics. Totes elles una aliança entre el sector públic i el privat, si es vol avançar en el camí de la sostenibilitat en les seves múltiples vessants: mediambiental, econòmica i social.

Smart Island i model turístic